Bridzsfehervar

A bridzs játék és verseny lényege

Home  >>  A bridzs játék és verseny lényege

Egy-egy kártya kiosztást több asztalon is lejátszanak, majd összehasonlítják az elért eredményeket és ez alapján derül ki, hogy ki volt a jobb, az eredményesebb. Ez a verseny csendes, hiszen párok ülnek az asztalnál egymással szemben és beszéd nélkül a segédeszközök segítségével (licitdoboz) kommunikálnak egymással. A vállalt „bemondás” illetve licitálás után a lejátszás során a kártyákat nem dobják össze, hanem abba a dobozba helyezik vissza, amiben megkapták. És a doboz csere után megy a következő asztal játékosaihoz.

Következik az összevetés és eredményhirdetés.

Minél több asztalon játszanak a párok, annál reálisabb eredmények születnek. Nem fontos, hogy kinek van „jó” lapja, mert csak az számít, hogy az adott lap lehetőségei (elosztása) közül ki tudott maximálisat licitálni (azaz ütéseket vállalni) és játszani. Ha mindenki egyformán jól teszi a dolgát, akkor az eredmény igazságos döntetlen, azaz 50 %. De ilyen ritkán fordul elő.

A „segédeszközök” palettája is sokszínű. Vannak licitdobozok, kártyatokok, eredményeket rögzítő asztali eszközök, amik a számítógéppel vannak kapcsolatban, időmérő (egy játékra meghatározott időkeret áll rendelkezésre), számítógép, osztógép (amely régi lejátszott partikat is képes rekonstruálni), nyomtató, speciális bridzs asztal. Ezeket az eszközöket klubunk már részben beszerezte és minden alkalommal használja is. A létszám bővülése és a technikai színvonal állandó változása és az amortizáció azonban további fejlesztéseket, beszerzéseket és pótlásokat igényelnek.