Bridzsfehervar

A bridzs társadalmi szerepe és eredményessége

Home  >>  A bridzs társadalmi szerepe és eredményessége

Sokáig csak státusz szimbólum volt a bridzs (1930-as évek Magyarországán, az orosz értelmiség -ahonnan is származott-, angol középosztálytól felfelé, európai elit, USA középosztály), azonban ma már az egész világ játssza, iskolai tantárgy lett, van közös licitrendszer ahol majdnem mindenki mindenkit megért annyira, hogy együtt játszhassanak.

A bridzs (angolul bridge) egy kártyajáték, amelyet több tízmilliónyian játszanak világszerte, akiknek jó része bajnokságokon és versenyeken is részt vesz. A bridzs ugyanis egyike azon kevés kártyajátéknak, amelyeket versenyszerűen lehet űzni. A mai bridzs több mint 70 éves történelemre tekinthet vissza, bár előzményei többszáz évesek.

Amerikából nagyon hamar hozzánk is megérkezett az új játék a XX. század elején, és viharos gyorsasággal terjedt. A játéknak nagy hagyománya lett Magyarországon, a második világháború előtt magas szinten űzték a játékot. 1934-ben és 1938-ban Magyarország nyerte az EB-t, 1935-ben és 1936-ban pedig második helyen végzett. A harmincas évek közepén már nevetség tárgya volt a társasági életben, aki nem ismerte, és minden valamire való újság indított bridzsrovatot. Meg volt ágyazva neki: a kártyázás addig is fontos része volt az úri és a polgári világnak is.
1999-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai sportnak minősítette és 2002-ben bemutató játékot rendeztek a téli olimpián.

A 2004. év újabb sikereket hozott. A magyar junior válogatott (Marjai Péter, Minarik Gábor, Szabó Csaba, Riesz András, Szegedi Balázs, Mráz Máté) szerzett bronzérmet a prágai Európa-bajnokságon, majd a felnőttek kerültek a legjobb nyolc közé az isztambuli Bridzs Olimpián. A jelenlegi magyar válogatott (Dumbovich Miklós – Winkler Gábor, Szilágyi László – Honti László, Macskásy Gábor – Szalay György) a 2006-os varsói EB-n a kilencedik helyen végzett.

Legnagyobb jelenkori sikerét a magyar bridzssport a 2012-es Lillei Szellemi Világjátékokon (World Mind Sports Games) érte el, ahol a magyar senior bridzsválogatott (Dumbovich Miklós – Kovács Mihály, Magyar Péter – Szappanos Géza) aranyérmet szerzett.

Magyar bridzs versenyzők kiemelkedő eredményei:

Olimpia I. hely 1 db
Világ Bajnokság: I. hely 1 db
II. hely 2 db
III. hely 2 db
Európa Bajnokság: I. hely 2 db
II. hely 4 db
III. hely 2 db
Európa Kupa II. hely 1 db
BEK III. hely 1 db